Kako odstraniti silikonske nalepke za steklo s plastičnih oken?

Bližajo se zadnji dnevi grobega dela prenove in hkrati tudi nosečnosti moje Saše. Najbrž bomo prej rodili, kot pa bo prikolica “zrihtana”.

Danes bi rad delil z vami način odstranjevanja nalepk iz silikonskih gelov, ki so namenjene za steklenim površinam, malce manj pa za plastična okna. Neka mlada umetnica je pred časom (in v prejšnjem lastništvu prikolice) naredila nekaj čudovitih poslikav na vsa okna v prikolici. Seveda so sedaj te nalepke zelo dotrajane, in kar je napomebneje, od sonca zelo zapečene v samo okno. mogoče se vam zdi tole nepotrebno pisanje, vendar mi je vsak DIY nasvet vedno dobrodošel – mogoče pa res pomaga tudi vam.

Silikonske nalepke se zelo enostavno odstranljive iz steklenih oken, medtem, ko je pri plastičnih problem, ker hitro raziraš površino (kot bo videti v videu).

Sem zelo hiter človek.

To pomeni, da nimam potrpljenja, in prave potrpežljivosti, da bi z “andohtjo” in mirno roko naredil stvar odlično. Občudujem tiste, ki si vzamejo čas, da naredijo vrhunsko. Jaz nimam niti potrpljenja gledat te ljudi med ustvarjanjem. Tako pa pač površno naredim več stvari, ha!

Tako sem pri čiščenju nalepk vzel v roke odstranjevalec nalepk, podoben, kot je tisti, za vinjeto. Prvih par potez se je zasadilo v okno iz plastike, da je okno takoj izgledalo, kot da je počeno. Jaoooooo!

Potem sem z navadnim izvijačem poskušal odstranjevati. Ja, šlo je po širini par milimetrov, s tem, da je polno lepila ostajalo na steklu. Hmmm, ne bo šlo. Takrat je prišel mimo še sosed, ki vedno rad pomaga. Hitro sva šla v delavnico, kjer mi je dal japonsko strgalo, navadno strgalo (torej špohtel) in plastično strgalo.

Dodatno sva poskusila še s segrevanjem s fenom, vendar tega ne počnite, ker se silikon dodatno topi in dobesedno razlepi naprej po površini, kar je še težje odstraniti.

japonsko strgalo

Japonsko strgalo

Ne segrevajte silikonskih nalepk, saj se še bolj zalepijo!

Opazil sem, da je japonsko strgalo še najprimernejše. Tako preprosto orodje, pa mi je vedno bolj ljubo, kot naš navaden “špohtel”. Poskusite!

In tako se mučim, saj so šli dol le debelejši kosi. Seveda mi moj nemir ne da.. miru (uganili ste) in spet vzamem v roke strgalo z ostrim rezilom.

Ta-daaaa!

Končno mi je kapnilo!

Pri tem rezilu moraš imeti kot strganja čimmanjši, da se rezilo ne zapiči v plastiko. Torej sem v celoti drsal po površini in hkrati odstranjeval debel sloj nalepke. Tudi držalo je drsalo po površini (tako glasno, da je piskalo do sosednje gostilne), ampak rezultat je bil očiten! Spodaj po navadi ostane tanka plast nalepke, ki pa jo potem enostavno odstranite z bolj poševnim kotom drgnjenja, saj se rezilo ne zatakne in zarije v površino.

Jaz sem bil tako srečen, da sem posnel kratek video, kjer predstavljam razliko med drgnjenjem.

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_youtube url=”https://youtu.be/bmTKjQPGsFc” width=”300″ height=”220″][su_video url=”http://zrimsek.si/wp-content/uploads/2016/06/iphone_462.mp4″ title=”Odstranjevanje nalepk”][/su_youtube] [/su_column]
[su_column size=”1/2″][su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/R3oZeWIdJM0″ width=”300″ height=”220″] [su_youtube url=”https://youtu.be/R3oZeWIdJM0″ width=”300″ height=”220″][/su_youtube][/su_youtube_advanced] [/su_column]
[/su_row]
Na koncu sem vzel še polirno pasto in spoliral obe okni, da sta kot novi! Neverjetno!!!

(Ok, samo poliranje gre po opisanem postopku, rezultat ni ravno vrhunski, vseeno pa se ne vidi več tistih najmanjših prask. Zato ga tudi ne bom posebej predstavljal.)

[su_row]

[su_column size”1/2″]

okna-prej

[/su_column]

[su_column size”1/2″]

okna-potem

[/su_column][/su_row]

 

Zdaj pa takole: če mislite, da je tole vredno enega kozarca šabese, je na desni strani način (zgoraj, kjer piše
Projekt #fotoprikolica ali tukaj), se lahko na lep način zahvalite za novo prejeto znanje. 🙂 Vesel bom, če bom lahko kmalu prenovil še vrata, kar bo veliko večji poseg, saj jih bo potrebno razširiti. Pa o tem drugič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.