Kalvarije pri nalaganju programov na Nokio N79

Imam Nokio N79, na kar nisem ravno ponosen, vendar tokrat ne bom šimfal proizvajalca, temveč podal izkušnje z nalaganjem določenega programa na telefon – in to s Hrvaške (torej je vse skupaj še zelo drago).

Pred morjem sem si formatiral kartico, če bo delovanje telefona mogoče s tem kaj hitrejše, vendar brez uspeha. Seveda sem pri tem naključno zbrisal še nekaj programov, med njimi Nokia Sports Tracker, ki ti preko GPSja kaže pot treninga in druge podatke, s čimer sem nadomestil prejšnjo rešitev Nike +Ipod, ki je slabša od te.

Torej, kako do programa Nokia Sports Tracker?
Seveda greš najprej pogledati na spletno stran Nokie ali pa poguglaš za program (seveda vse preko telefona in tistega majčkenega displeja na njem). Aha, link je takoj viden in pričakuješ za telefone optimirano stran, kar seveda ni. Potem končno najdeš link za download… ki pa ne deluje. Po ziher petkratnem poskušanju nisem mogel presneti programa z uradne spletne strani Sport Trackerja. Sploh ne razumem, kako lahko Nokia ni pripravila mobilne stran (ali pa mi ni znana) s to aplikacijo.

Seveda sem poskusil preko vseh internih možnosti nalaganja aplikacij preko njihovih katalogov in spletne trgovine Ovi… Vendar v teh štacunah še niso slišali za lastno aplikacijo.

Pred večjim posegom poskušam še iskati z google search po mojem telefonu, vendar mi poda spet samo neke zanamke, ki ne delujejo.
Kartica je seveda lepo prazna, zato ne morem ogledati, ali se kje skriva kak .sisx fajl, ki bi ga dvokliknil…

Kaj sedaj?
Link najbrž deluje na računalnikih ali drugih brskalnikih, kar pa bi bilo seveda še bolj dolgotrajno početje. Poskusim poguglat še po imenu fajla .sis, da mi pokaže kak link s shareware ali celo piratske strani (program je itak Free). Brez uspeha, saj so me edine dve strani, ki so sličile na možne strani z direktnim linkom, peljale na Nokiino stran. Šit.

Aha, ideja: pokličem sodelavko, naj mi zdownloada program in ga mi pošlje na email in si ga bom tako naložil kot priponko. Super ideja! Katarina se obrne, email prileti, jaz pa …. Ugotavljam, da živim v kameni dobi e-poslovanja. V šihtu imamo eno rešitev iz Paleozoika, kjer na interni exchange server dostopaš preko mobilne strani (mislim, da se imenuje OMA (Online Mobile Access) ali nekaj takega), ki pa je zelo omejena.. Prikazuje le tekst in seveda ne omogoča nalaganja priponk. Super! Za vsak primer se logiram še v OWA načinu (najbrž Online Windows access – vse je za MS Exchange), kjer komaj prilezem do sporočila in evo,… s klikom samo še naložim…. japajade. Telefon mi javi, da je „sumljiva priponka in da je ne pusti pogledati. Naj pa kliknem desno tipko in si naložim na lokalni disk…“ In kako naj, preklemano kliknem desno tipko na telefonu Nokia N79?

Torej, spet nič. Zaključim obe zgodbi z internimi emaili, saj bentim že odkar imamo to rešitev na voljo. Aha, še ena finta: imam program Emoze, ki se sinhronizira s serverjem doma (preko OWA ali OMA in seveda vseh ostalih POP in IMAP rešitev – super stvar)) in naloži emaile. Uh, super! Ajde, gremo probat. Ker si nisem že par dni naložil emailov preko Emoze, mi je to pokurilo ziher kak MB prostora (upotevajoč vse „pomembne“ (beri: Urgent, important,..) email smeti, ki jih na žalost nisem sfiltriral prej z računa). Seveda po hrvaških cenah prenosa podatkov.

Končno pridem do želenega sporočila, tudi priponka se lepo vidi in klik… Sporočilo: „Limit on Free Emoze account is 100kB, please upgrade…“ „Kje je kartica, daj mi Mastercard…“ je bila prva misel, potem sem si rekel, da ziher obstaja še tretja, pardon enajsta ali dvanajsta možnost (naj povem, da zna biti resnično vreden nakup, saj razmšljam, da bi si uredil pravi dostop do epošte, kot na BlackBerry-ju).

Medtem sem bil ves čas polprisoten pri redni jutranji kavici z ženo, opotekal se po obali, med klikanjem po telefonu in odgovarjal na vsa vprašanja z „A?..“.

Pol ure, pa še vedno nimam programa na telefonu…
In se javim (preko emaila na OMA) sodelavki, da naj mi preimenuje datoteko v .txt fajl, ki bi ga mogoče prej omenjena OWA spustila naprej. „Mah, kaj ‘čem čakat..“ in sem si pomagal sam.

Od nalaganj sem bil še slabih pet minut…. pa tega še nisem vedel…
Pred tem mi je šinilo v glavo, da bi znal imeti Gmail kak problem manj pri nalaganju prilog. Juhuhu, in sem že hitel posredovati sporočilo na moj Gmail račun. In res, priloga je bila vidna, klik nanjo pa seveda še ni spustil vzdiha zadoščenja, saj aplikacija samo pokaže ime fajla, naloži ga pa ne.

V zadnji minuti podaljška sem ves prešvican presvičal izgled gmail spletne strani v navaden izgled (ne mobilni), in mi je potem po krajšem božanju tipk res uspelo priti do fajla, in ga NALOŽITI na svoj telefon. Majka!

Rezime:
Za instalacijo moraš narediti naslednji redosled: naložiti na email -> preusmeriti na Gmail račun -> preklopiti v navaden pogled Gmaila -> naložiti priponko na svoj telefon.

  • porabljen čas: vsaj pol ure in petnajst minut podaljška,
  • porabljen promet: me še čaka presenečenje z naslednjo položnico Mobitela,
  • porabljeni živci: mah niti ne toliko, saj se počutim zmagovalca – skoraj kot mali heker v prvem razredu šole hekanja

In za konec: opazil sem, da je aplikacija Nokia Sports Tracker že ždela nekje v telefonu, saj sem pri instaliranju moral povoziti samo kak link do nje…

Mogoče ne bi več delovala (ali pač), zato me ni tako pogrelo.

Bemo, če to ni res…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.