Kaj je ljubezen? – spis za OŠ

Danes je morala Ana napisati razmišljajoči spis na temo ljubezni. Seveda se je obrnila k strokovnjaku. Meni.

Joooj, kako je bilo težko spraviti kakšno uporabno misel ali besedno zvezo, ki ima pomen.

Ok, kako naj devetarka ve, kaj je ljubezen, če:

  1. ni še imela fanta,
  2. je bila njena ljubezen omejena na sliko preko Facebooka,
  3. sva midva s Sašo… Ne vem, kako naj rečem… Pečena in kuhana v ljubezni.

Ljubezni se ne moreš naučiti ali jo spoznati preko pogovora. Ljubezen moraš doživeti. Seveda mora biti najprej zaljubljenost, pa potem nekaj močnih nesrečnih ljubezni, da vsaj veš razliko med ljudmi in Ljudmi, nenazadnje te mora zaradi vseh teh čustev toliko boleti srce, da prenehaš z navideznimi čustvi, imenovanimi zaljubljenost, in začneš nekoga res ljubiti.

Ko sva s Sašo prvič prenehala, sem šele začel spoznavati, kaj je ljubezen drugačnejša od zaljubljenosti.

Pri ljubezni stojiš z obema nogama na tleh, delaš majhne korake, seveda pa dobivaš mnogo globje in življenjske izkušnje.

Enkrat je bil nek film z Robinom Williamsom, ki je rekel, kaj pogreša pri svoji pokojni ženi. Ravno tiste prdce, riganje in posebnosti, ki jih pri njej ni maral za časa življenja. Ravno tisto, kar se ti zdi, da sovražiš, ti na koncu doda juhe v lonec ljubezni. Prava začimba pa so majhne skrivnosti, spoznanja, ki jih poznata samo vidva; od spolnosti, do ravnanja v občutljivih situacijah.

Konec koncev je ljubezen res neizmerna. Po letih, ki sva jih preživela skupaj (več kot dvakratna doba moje mame, ki še vedno misli, da sva … že pač kaj slabega), opažava, da se imava vedno raje. Pa ko misliš, da nekoga ne moreš imeti še bolj rad, ga imaš še bolj.

Prava ljubezen je res brezpogojna. Ko nekomu prepustiš svoje življenje, ne da pričakuješ kaj v zameno, potem je to prava ljubezen. V juhi mora biti ravno dovolj soli, zelenjave in mesa, da je dobra. Seveda jo lahko užiješ brez rezancev, pa je še vedno juha dobra.

Ljubezen je stvarna. Ravno te dni od nas po dolgi bolezni odhaja Sašin stric, ki je bil dober človek. Negova žena je ravno s temi besedami dala ljubezni pravo moč: “bila sva skupaj več kot 40 let. Vedno sva bila skupaj. Ne vem, kako bom sedaj živela. Dobro, da imam otroke v hiši.” To je dokaz, da se lahko ljubezen materializira. V ljubezen do otrok, do ožje in širše družine, katere del sem tudi jaz.

Ljubim te, Saša.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.