Sodobno suženjstvo

Romuni, Bolgari, Slovaki in drugi tujci, ki prihajajo s trebuhom za kruhom v našo lepo deželico, naletijo najprej na oportuniste, ki jim “pomagajo do dela”. Zrihtajo jim prenočišče, hrano, prevoz in delo…

OK, nihče jim ni rekel, da potem za plačo ostane zelo malo, vendar tudi prej niso veliko dobili. Organizacija dela, ki sliči na organiziran kriminal, skrbi za prevoz, prenočišča, delo (o socialni zaščiti in plačevanju prispevkov niso še slišali) in neizmerno bogati. Pa najsi je to od bližnjega soseda do vpletenih v aferi Čista lopata.

Opažam, da je vedno več načinov prefinjenega suženjstva, izkoriščanja ljudi, ki iščejo boljše življenje. V oglasnikih opažam vedno več javnih oglasov, da “nudimo sobe delavcem” in podobno. Nihče pa ne ve, da so te sobe večinoma prepolne pogradov, na katerih se včasih celo izmenjavajo ljudje, ki tam spijo (ker delata vsak svoj šiht, lahko en spi en dela, potem se zamenjata). Tako v kaki stari hiši prebiva npr. 30 – 50 ljudi, ki jih v normalnih razmerah ne bi.

Inšpekcije, policija, uradniki pa nič. Izgleda, da vsem paše, da nekateri bogatijo, državi pa ne dajo nič. (OK, če ima kdo od “posredovalcev” vse urejeno, potem ga ne bo strah inšpekcij in pregledov, kajne?)

“Na, spet je en fovš”, bo kdo rekel. Pa ni res. Imam podjetje in plačujem davke. Prejemam plačo in plačujem davke. Če si resen, plačaj državi, kar ji gre. Če pa delaš na črno, pa se tega ne sme. Poleg tega pa so taki delavci (ki so seveda podplačani, ker nimajo plačanih bruto plač, kot jetreba) zelo “konkurenčni”. Cenejši. Predvsem cenejši, saj včasih boljši nikakor niso. (Dogaja se, da se izdelek, ki se dela enak trideset let, sedaj izdeluje napačno, saj tujec ne razloči med A in B).

Enkrat se nam bo to moderno suženjstvo vrnilo. V Slovenijo sprejemamo najnižjo delovno silo (po navadi še kake prestopnike in kriminalce, ki so ubežali), namesto, da bi dobro poskrbeli za visoko izobražen kader. Mogoče se bodo ti ljudje poženili, nekako ostali med nami in se povsem drugače vedli od “povprečja”, saj bodo sprejeli grde slike, ki so jih imeli na začetku.

  • Zelo drzna trditev: edini Slovak, ki je bil kaj “vreden”, je bil srčni kirurg, ki je odšel na Nizozemsko, ker mu KC ni mogel ponuditi ustreznega stanovanja in plače.

Vsem tem ljudem privoščim spoštovanje. Bil sem v Bratislavi, Budimpešti in Varšavi in sem videl, da je periferija (pač vse, kar je izven glavnih mest), res uboga.  V letih komunizma to pusti pečat celotni državi.

Preden se bodo zavedli, kaj jim delajo v novih, kao “dobrih državah”, bo minilo kar nekaj časa. Minister ______ pa nič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja