Slovenceljni negativno priraščamo (karkoli že to pomeni)…

Smo ravno zadnjič debatirali, da si pri dveh, treh otrocih in vseh obveznostih tako zmučen, da doživljaš dnevni mini “burn out”.

Danes piše na www.stat.si:

“Število prebivalcev Slovenije se je v prvem četrtletju 2007 povečalo za 3 220. Povečalo pa se je le zaradi selitvenega prirasta tujcev; selitveni prirast državljanov Slovenije in naravni prirast sta bila negativna.”

Skratka: ljubite se, ljubite in še enkrat ljubite…

Vendar ni tako lahko.

Dobro, o familijah in otrocih drugič. Opazil pa sem eno stvar, ki me bode v oči. Včeraj smo šli v Postojno na šoping v Spar, kjer je bilo nekje 50% obiskovalcev t.i. “Švedov”, kot jih včasih ljukovalno kličem. Ki pa so po naravi bolj temni in običajno delajo težja dela na kakih gradbenih območjih ali v tovarnah.

Pa to niso naši bratje Bosanci (ki jih v polni meri spoštujem, saj so nekateri res pridni, glej tale post), temveč Slovaki in drugi vzhodni Slovani. Saj verjamem, da tam nimajo izbire, dela, slabše pogoje… Vendar menim, da bi si lahko veliko bolje v Sloveniji pomagali s kakimi dohtarji in inženirji, kot pa z navadno delovno silo.

Na prvi pogled so najprej prišli “avanturisti”, kot jim lahko rečemo, če so doma zagrešili kako minorno zadevico, pa so sedaj izbrali “novo priložnost”.

(Nočem razpihovati kakršnegakoli sovraštva, vendar se bo zgodilo marsikaj, kar bi lahko preprečili.)

Dogaja pa se, da imamo po Sloveniji novodobno suženjstvo: delavci spijo v privat hišah, po navadi bolj odročnih, starih, da ne vzbujajo pozornosti in motijo drugih. V teh hišah je nekje 20-50 ljudi, strpanih po sobah, ki redno plačujejo najprej najemnino in hrano, ki gre v žepe organizatorjem in lastnikom hiš (večinoma neobdavčeno), potem pa jim ostane nekaj celo za poslati domov.

Fina oblika belega suženjstva. Temu se reče “priprast slovenskemu prebivalstvu”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja