Kje ste, policaji?!?

Že nekaj časa razmišljam, da bi opisal “problem”, ki ga imam … s policaji.

Ko sem se pred leti (več kot desetimi, ja) ženil in hodil v vipavsko dolino vsak vikend, se ni niti enkrat zgodilo, da ne bi bilo kakšne patrulje policistov, ki so kontrolirali promet. Najsi iz Cerknice, na kakšnem skritem ovinku v okolici Postojne, prav gotovo pa pred Ajdovščino vsaj na dveh mestih.

Včeraj sem namreč poslušal o varnosti v prometu, pa da je manj nesreč, da pa ljudje še vedno pijani vozijo okoli…. Jaz tega ne opazim. Opazim samo to, da se je čas vožnje do Ljubljane povečal, da je promet na avtocesti zelo gost in da je vedno več nekih “sralcev”, ki pravico jemljejo v svoje roke in vozijo po levem pasu, … tistih predpisanih 130 km/h. In te gledajo v špegu “kaj se pa greš, saj vidiš, da vozim po pravilih…”

Nihče ne vozi po pravilih. Tisti, ki na avtocesti vozi po pravilih, ogroža sebe in druge.

Kamijoni se peljejo mimo znaka, da ne smejo prehitevati (tisti po Logu je najbolj zlorabljen), seveda v štric, kar traja vsaj kak kilometer. Počasni avtomobili skačejo na prehitevalni pas, da najprej gledam nazaj, če bo kdo priletel vame, ker moram tako zavirati.

Pa avtocesta sploh ni problem. Tam ni toliko nesreč (če že so, so pač hude).

Lokalni promet je večji izziv. Super se je peljati nekje okoli 22+ ure, ko se vračajo popoldanci iz Ljubljane, ko na Rakeku pred semaforjem vsi speljejo ob zeleni (ne moreš verjeti, pet avtomobilov nas je zadnjič startalo kot puščica – vsi hkrati, ob zeleni, jaz sem bil zadnji… in lepih sedemdeset do Cerknice… Kar pozdravil sem predzadnjega v križišču.). 

Vendar ne gredo vsi takrat, ko je mir. Čez dan je pa užas. Kdor me pozna, ve, da imam rad bolj urno vožno. Včasih skoraj preveč, saj želim kakega sralca preveč prehiteti, preden se zabaše Rakek, saj potem ni šans, da se do Cerknice pelješ vsaj normalnih 70 km/h. Vedno se najde kdo, ki drobi 60.

Kje so takrat policaji? Pa ne samo zato, da bi ustavili sralca (tudi, ni pa nujno), ampak mene malo umirili – s svojo  prisotnostjo ob cesti, ne ustavljanjem. Moram reči, da je prisotnost policajev na avtocesti ali pa na lokalni cesti najboljši znak za počasno vožnjo.

 Američani imajo včasih tako policista v vozilu, ki po avtocesti pelje s primerno hitrostjo, vsi pa mu lepo sledijo. Čisto dovolj.

In če so ob cesti, (tudi če jedo krofe), je čisto dovolj. Ni se jim niti treba znašat nad tistimi, ki prekoračijo za 5km/h…

“N ekliči nesreče”. saj ne želim, da me sedaj ustavijo (ker bo kar velika cifra, če že…), dovolj je, da se kdaj pozdravimo ob cesti. To me najbolj pomiri. Tolažim se, da so prisotni, da nadzorujejo, kakega pregledajo… Vsi so se skrili v šupljine, ali pač belo stavkajo. Res ne vem.

 

Opazil sem, da v ohišjih radarjev sploh ni kamer. Ali kdo kaj ve o tem? Včasih sem razločil, da je kamera tam, kjer je zgornje okence rdeče (IR diode za IR fotko). Če tega ni, ni kamere. Ali to še velja? Opazil sem namreč, da vedno več ljudi vozi z nespremenjeno hitrostjo mimo ohišij. Tudi Golovec ni izjema.

Kaj nas lahko pri prometu sploh umiri?

 

Za konec pa še anekdota, ki sem jo doživel danes, ko sem ravno mislil na to objavo…

Med vožnjo mi zazvoni telefon (seveda imam instalacijo, kar je prej izjema, kot pravilo) in se javim. “Dober dan, kličem iz policijskega sindikata…” Meni pa takoj kri v glavo in pretresanje misli, če sem kje kako položnico pozabil plačat… “Pa sej me že par let ni nihče ustavil” si mislim… Ko starejši glas nadaljuje: “…Pripravljamo eno knjigo o drogah, ki bo distribuirana v OŠ, pa vas vabimo, da daste kak oglas notri…” 

“Uhšit, kje ste pa mene našli…”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja