Kdo se boji zobarja – ali kako veste, ali je zobar(ica) dobra?

Eden smrtnih strahov je strah pred zobarji.

Najbrž smo vsi iz mladosti prinesli tisti strah pred otrok-nevajenimi dohtarji, ki so znali reči samo “Odpri ustaaa!” in to bolj naglas. Spomnim se, da sem imel v otroštvu resnično slabe izkušnje z enim tujim zobarjem (on je rekel “otvori usta”) in pri zadnjem obisku se mi je svetloba luči zameglila skozi solze, ki so mi tekle med vrtanjem. Pravi šit.

Potem pa kakih petnajst let nič. Pač, nisem bil pri zobarju. Izgubil kartico, tudi nedolžnost, zobarja pa medtem nisem potreboval…

Seveda je od takrat moj zobar odšel neznano kam, strah pa je ostal. (Da nisem sam, o tem piše tudi Had. ) Nekje pred petimi leti je smrtni strah pred zobarji povsem prekrila večja bolečina in hkratno pripravljanje na to, da moram iti to nekako zaflikat. In komu?

Izvedel sem, da je ena zobarca v sosednjem kraju in smo šli (v sosednem kraju je zato, ker jo je pač takratna direktorica nekako zbrcala tja).

Žena, jaz in moj strah. Na “bolečine”, pred sedmo uro, da bom kao padel notri, saj ni sprejemala novih pacientov…. In mi je dobro oskrbela nujno zadevo, in želela naročiti k rednemu zobozdravniku. Ki pa ga nisem imel, kajne?

In tako me je po sili razmer (in prošenj, pliiis, pliiis) sprejela! Ja, Vesna je zakon! Vsak obisk je sedaj skoraj erotična izkušnja, saj te lepo poboža, sprašuje, neguje… ne moreš verjet… (skoraj) komaj čakam, da greva z ženo k najini zobarici.

No, pa smo šli danes še z našima tamalima (ena ima tri leta, živa ko poper, je imela danes prvi pregled) k zobarici. Najprej je bila na vrsti tastarejša, kateri je šarila z “uno špico”, vendar brez solzice – niti trenila ni. Tudi zato, ker zobozdravnica Vesna to zna.

Potem je bila na vrsti tamala. Mislil sem, da se bo prijela tečajev od vrat, ker se je tako stisnila v kot. Skoraj jok in pobeg iz te stavbe, ki že po defoltu smrdi po etru in podobnem. Vendar je zobozdravnica spet odlična. Tudi Vesna po imenu.

Pa smo se igrali, pa spoznavali inštrumente. Pa uno napravico ki piha, pa hkrati pošprica z vodo. Pa krtačko z lučko… Same super stvari.

Ko sem videl, da ne bo nič z ogledom zob, sem ji predlagal, da naj jo malo trdneje primem, pa bo lahko pogledala. Pa me je prekinila: “Ni šans, boste pa še drugič prišli. Nočem, da se bojijo zobozdravnika…”

Res – za take ljudi dam roko v ogenj. Ali pa zob na plano.

Ergo: Vesne so dobre zobozdravnice. Če iščete zobarja, enostavno vprašajte, kako jim je ime.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja