“javni uslužbenci so tisti, ki polnijo trgovine (in tako obračajo ekonomijo)…

Nekaj takega sem ravnokar slišal na POP TV.

Ma ne moreš verjeti!!!!

Ker se ravnokar prerivajo o poviševanju plač v javnem sektorju, je nekdo (mislim, da v sklopu mnenj Tajnikarja, nisem pa prepričan) izustil najbolj bolno neumnost.

Takoj naslednji prispevek pa poroča o tem, kako IUV in Beti zapirata…. in še mnogo drugih.

Riti, ki vseskozi ždijo na toplem in urejajo razne papirje (javni sektor, predvsem razni uradi, direktorati, konec koncev tudi šolstvo in druge službice, plačane iz proračuna), prejemajo plače, ki so zavidanja vredne – torej določene po nekem zakonu.

Predpisani zakoni pa ne veljajo niti za eno podjetje (razen kar se sindikati zbunijo). Podjetje je prepuščeno trgu. In če ni dela, odpuščajo. V javni upravi pa se kaj takega pač ne more zgoditi.

V podjetjih resnično ustvarjajo plače tudi za prej omenjeni javni sektor (ki pač mora biti, vendar v kakšnem obsegu in s kakšnim namenom) in glede na obremenjenost z davki ostaja zelo malo za ljudi, ki ta prihodek ustvarijo.

Za taiste ljudi, ki bi tudi radi zapravljali v trgovinah in “obračali ekonomijo”.

Pa ne morejo.

Za birokrate pa bi moralo veljati:

* da se ob vstopu kakšnega “navadnega” človeka (=torej, ki dela v fabriki) v urad najprej poklonijo s skromno zahvalo “hvala, ker delate tudi zame” in potem nadaljujejo “Ker vem, da je težko dobiti dopust za urejanje papirjev, vam bom z veseljem pomagal/a tudi po tretji uri, čeprav ni več uradnih ur. Zelo hitro bova tole uredila, boste videli!”

* delovni čas naj bo premakljiv, po vnaprejšnjem dogovoru, saj ljudje nimajo vedno možnosti koriščenja prostih ur,

* plača naj bo pod primerljivo v gospodarstvu, tako da se ljudje raje odločajo za “dodajanje vrednosti”, ne za “zapravljanje budžetov”,

* vsak mandat bi se morali šefi uradov zamenjati z gospodarstveniki, ki bi vodili (npr. Zdravstveni dom za hipohondre, direktorat za toplo vodo, Urad za neenake možnosti nudistov, Uprava za mešanje zraka in podobno…)

* kdor ne dosega določenih meril uspešnosti, izgubi službo. In ima črno piko, ki jo nese v fabrko pokazati.

* vsi delavci morajo biti v svoji delovni dobi vsaj štiri leta zaposleni v podjetjih.

To je bilo nekaj predlogov, da se ceni delavce v podjetjih. (Sindikati jih namreč ne.) Cenijo jih le dobri direktorji in lastniki fabrik.

In upam, da se cenijo tudi delavci sami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja