Hummer H3 v mojih rokah

Na preizkus in probo sem dobil Hummerja H3. “Enkrat moram to probat…” pa smo se odpeljali v Celje, oziroma Šempeter ponj. Ko sem bil glih tam, sem vzel pa še enega štiristokubičnega Bombardierja za po Slivnici. V podjetju Ski & Sea so res uživači. Ful dobra firma, polna moških igračk: Cadillac, Corvette, BRP, Hummer in drugo… Najraje bi se kar udomačil v salonu (itak imajo placa za kakih deset šotorov).

No, torej zaprežem prikolico in gremo!

Na avtocesto, pa gas!

Gaaaas, prosim, gaaas!

Nič.

Hummer pri polni luniVeč kot 120km/h ne gre. Nikakor. No, pa saj najbrž zato, ker imam zadaj še prikolico, pa itak avto kar sam ve, da ne sme divjati. V njem se pelješ kot v bunkerju, ozke šipe, zatemnjene, OK, usnjeni zici, popolna oprema, avtomatik, motorja ravno dovolj, da te ne moti… Aja, pa saj je bil Hummer namenjen najprej vojski, potem pa šele civilom. (imam idejo za podjetje Sistemska tehnika, ki izdeluje Valuke in je popušilo pri razpisu, ki ga sedaj dela Patria. Naj naredijo vozila za na cesto, lahko 6×6, zatemnjene šipe, blindirana.. Valuk/Krpan “road edition”.

To bi se kupovalo, ziher. Si moreš misliti, da na dvorišče zapelješ oklepnika, v rdeče rumeni barvi? Mislim, da bi sosedje dol popadal…)

In res je tudi Hummer “Like nothing else”. Če že sediš na stojni višini (dobesedno moraš splezati vanj), potem si res najvišji v prometu. OK, gledaš le tovornjakarje v oči – vendar se jih ne bojiš, kot v kakem nizkem avtu.:-)

Toliko pogledov nisem dobil niti v Jaguarju, niti v Lexusu. Pač je res poseben. Seveda sem si takoj pogledal na Ebayu nekaj rabljenih modelov, ker so v ZDA itak cenejši, in moram reči, da je to kar “dosegljiv” avto. JA, za pripeljat v garažo…

Problem nastane, ko so kar naenkrat tvoji najboljši prijatelji predvsem črpalkarji, ki ti ob vsakem obisku v roko poleg računa potlačijo še pest bombonov z besedami: “se kmalu spet vidimo, ane?”Poraba je bila ziher preko 20l/100km. Nekako mi ni uspelo zračunat, samo cagar je pa šel kar hitro proti rdečemu polju.Hummer H3 in Zelška cerkev

To je res dober avto za okoli hiše pa otroke v vrtec peljat. No, če se pa že spraviš na kak sprejem v Ljubljano, pa je tudi čisto OK, saj ga lahko (itak ga moraš) parkiraš kar pred Cankarjevim domom na ploščad, ker so navadna parkirna mesta preozka, po tistih dveh rolkarskih stopnicah pa itak enostavno prideš.

S prijateljem sva ga torej sprobala na terenu, kolikor sva si upala. Čeprav izgleda robustno, imaš določeno spoštovanje do “mrcine” (ki pač (še) ni tvoja). Imamo en lep griček okoli cerkvice pri Zelšah, ki je bil nalašč za malo fotoseanso. In potem na jezero po makadamu. Moram reči, da se najbolje počuti ravno po neravnih terenih, kjer amortizerji enostavno prevzamejo svoje delo, tako da gnada v kabini tega sploh ne opazi. Med vožnjo svojo drago enostavno držiš za koleno, saj z avtomatskim menjalnikom počasi začnejo krneti mišice na levi nogi, ki je pri palici uporabna za “kuplengo”.

Komu lahko narediš največje veselje, če ne mulcem, ki se niso mogli nagledati hamvija? Ko sem se zvečer vrnil s testov in preizkušenj, se je zbrala gruča mladcev, ki so od daleč gledali naše dvorišče, trenutno polno “moških” igrač. Pa smo šli nekaj krogov, da so imeli potem nekaj dni kaj za okol govoriti. Navdušeni so bili ravno nad tem, da lahko kjerkoli zaviješ s ceste, če se ti zdi dan enostavno dolgočasen, in ubereš pot po njivah in poljih. Avto tega ne opazi – le užitek je večji. Bohnedaj, da te kje vidi kmet, ker bi te takoj prosil za pomoč pri oranju.

Cenim udobje. Predvsem v kabini se moraš počutiti dobro. Moram reči, da je avtomobil/kombi/poltovornjak/džip/terenec… pa kaj mi pa je… Hummer H3 je enostavno odličen tudi za daljše poti. Moraš pa imeti čas, saj je pot daljša tudi zato, ker se ti naenkrat mora dati voziti počasneje, poleg tega pa ti je všeč, da se vsi ozirajo za teboj (čeprav se mi dopade, da ne vidijo notri zaradi zatemnjenih šip).

Hummer motorHummer H3 dobro deluje za najmanj tri naglavne grehe (napuh, pohlep, lenobo). To je dobro. Vozilo je pač taka, da ni ravno ekološko osveščeno, ni varčno, ni majhno, ni poceni… Pa kaj potem.

Hummer je res “like nothing else”.

Pa še dva filmčka. Eden, tadrug.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja