Cerkniški paprikaš

Ja, v cerkniškem občinskem svétu se je končno zgodilo. Končali smo konstitutivno sejo, kjer smo dobili koalicijo, opozicijo in izvolili mandatno volilno komisijo. Nastal je en tak čuden paprikaš.

»V njem so rdeče in rumene paprike, krompir in nekaj začimb. Tisti črni fižol in pa stročji, mladi fižolček sta ostala zunaj. Da ne bo po nepotrebnem napenjalo, ka-li?«
Tako bi napisal kak znani pisec komedij, ko bi videl sestavo novega občinskega sveta. V resnici je stanje dokaj zanimivo.

Prvi bodo zadnji…
Vsa čast gre (na slovenski ravni) koalicijskim kolegom, da so dosegli tako dober volilni rezultat. Najboljši. Dobili so tri sedeže več. Volivci so jim dali možnost. Mislil sem, da se bo končno kaj spremenilo. Lahko bi se. Izkazalo pa se je, da so stopili šele v prvi razred šole politike (jaz sem sedaj nekje v mali šoli, da ne bo pomote). Dali so jim rumene rutke in pripravili urnik. Svetleče odsevnike za varno pot v šolo pa jim časti sponzor.

… in zadnji bodo prvi
Še vedno se išče krivca za razpad nekoč največje »svobodnjaške« stranke. Ljudje so jih spregledali in se jim »zahvalili« za dosedanje delo. In jim dali čas za razmislek. Ne najdejo se. Popolnoma drugače pa je v cerkniškem svetu, saj so izgubili dve svetniški mesti, imeli so celo manj glasov kot SDS, vseeno pa so na celi črti »zmagali«. To pa je moč. Profesionalci z 48 letnim stažem preprosto znajo.

Paprikaš, ki nima okusa
Vedel sem, da bomo v opoziciji, da pa jo bodo »izničili«, se mi zdi preveč neverjetno in premalo pošteno. Ne vem, kako bosta svojim volilcem »naravnimi sovražnici«obrazložili novo štiriletno sožitje. Izgleda, da sploh ni važno… Važno je, da se bo za nekaj časa podaljšala kontinuiteta, da se ne bo spremenilo nič, da bodo vsi kao veseli, čeprav s figo v žepu in cmokom v grlu. Eni so veseli, da so obdržali stolčke, in drugi, da sploh sedijo za mizo.

Koalicija s petnajstimi in opozicija s štirimi svetniki je zelo zanimiva sestava, kaj menite? Kaj naj rečem tistim, ki so mi zaupali vlogo svetnika? Petintrideset jih je preferenčno glasovalo zame. V naši stroki je to nadpovprečen odziv, kar potrjujejo tudi slabši preferenčni rezultati kolegov svetnikov (vse čestitke gredo Anžetu Bajcu!). Osebno mi to pomeni veliko odgovornost. Ko se bomo čez štiri leta spet srečali pred volilnimi skrinjicami, bi se rad podpisal pod dobro opravljeno delo.

Zdi se mi, da smo v Cerknici sprejeli tako politiko, kot so jo lepo opisali tudi predstavniki gospodarskega ministrstva, ko so obiskali večja notranjska podjetja: zaposlenost in sociala sta veliki, vendar je zelo slaba konkurenčnost in fleksibilnost. Taka navidezna zanesljivost traja do zloma. Nič več. Takrat pa je padec še bolj boleč in dvig še težji. Pa saj je v govnu najbolj toplo, kajne?

V cerkniškem občinskem svetu bomo štiri leta jedli paprikaš. »Ni lep, je pa naš«, bi rekel butalski župan. Fižol bo dal vetra, tako ali drugače. Imamo park, pa cono, pa revizijo, pa kartel, pa veliko ljudi, ki želijo, da bo v Cerknici še kaj drugega, kot komedije v Kulturnem domu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja